El curs

Superada la ressaca de la derrota, del que alguns han anomenat “el curt estiu del municipalisme”, i a la llum d’un context galopant de crisi climàtica, social, econòmica i de cures, on els territoris són enclavaments claus del capital, cada cop hi ha més veus i projectes -diverses i disperses- que plantegen estratègies, pràctiques i propostes des del territori.  Iniciatives que busquen contribuir des de l’àmbit territorial a una procés de transformació dels Països Catalans (i a escala global) ampli, democràtic i rupturista, amb perspectiva feminista i d’acord amb els límits biofísics del planeta.  Aquests elements ens obliguen i ens donen l’oportunitat alhora per formar-nos i sacsejar la inèrcia, vestir ponts, i revolucionar (de nou) l’aposta municipalista.

Transició ecosocial i sobiranies, democràcia comunal, municipalisme radical i béns comuns són alguns dels conceptes que, al nostre entendre, ens aproximen conjugats cap a noves estratègies compartides als territoris. Propostes que alimentades per l’economia crítica i feminista, l’ecosocialisme, el dret a la ciutat o l’Economia Social i Solidària ens plantegen estratègies per configurar un nou model de desenvolupament local transformador, autocentrat i democràtic. Un nou model que permeti una planificació col·lectiva del territori amb el focus en la reproducció ampliada de la vida.

Què són la democràcia comunal, els béns comuns o la transició ecosocial? Com poden multiplicar l’estratègia/es municipalista? Quin és el paper de l’àmbit local? Quins són els actors d’aquestes estratègies? Quina capacitat real tenim, i on som en el camí cap a una nova aposta municiaplista? Quines experiències brúixola tenim?

Aquest curs, doncs, vol contribuir en primer lloc al debat sobre les noves estratègies municipalistes, i fer-ho des de la conjugació de teories i pràctiques del territori. I en segon lloc, facilitar un espai de formació teòrica i coneixement d’experiències per als moviments socials, els projectes municipalistes i iniciatives de l’Economia Solidària. Una proposta que sorgeix del teixit de l’Economia Solidària i l’espai Mala Peça, com a complement als múltiples debats i espais de construcció de nous municipalismes i estratègies de superació del capitalisme i la recuperació de les sobiranies.

Estructura del curs:

El curs es planteja com una eina formativa dinàmica i experiencial, és per això que es configura en tres blocs diferenciats distribuïts en 6 sessions i una sortida de tres dies. En primer bloc, de caràcter més teòric, ens endinsarem en diferents propostes i conceptualitzacions estratègiques i les vincularem a experiències d’arreu i dels nostres territoris. Un segon bloc a partir d’expeeriències polítiques i protagòniques del municipalisme recent i present l’oportunitat de revisar l’estratègia i la pràctica per construir futures propostes i línies d’acció. I un bloc d’experiències en format sortida, que busca, a partir de la visita a algunes experiències inspiradores d’Euskal Herria generar un espai d’aprenentatge i debat entre els assistents i els projectes que ens acolliran.

Les sessions seran els dilluns (4, 11 i 18 de març, i 8, 15 i 29 d’abril) de 6 a 8 de la tarda a l’espai Mala Peça (Sabadell), i tindran una durada de dues hores. La sortida tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 de març a Euskal Herria. 

L’assistència a aquesta formació és de pagament, tot i que hem ajustat al màxim els preus en relació a les despeses. Existeixen dues opcions:

Per una banda l’assistència al bloc de formacions presencials a Sabadell del bloc “Marc teòric i estratègies per un municipalisme radical i ecosocial” i del bloc “Límits, pràctiques i estratègies de futur de l’aposta municipalista” és de 25 euros incloent ambdos blocs. Per l’altra l’assistència als blocs de formació i la sortida que té un preu de 100 euros. Pots veure més detalls a la secció d’informació pràctica.

Calendari i característiques de les sessions:

Bloc 1. Marc teòric i estratègies per un municipalisme radical i ecosocial

Dilluns 4 de març- Sessió 1: “Limits Planetaris i Economia Ecològica en clau local”

En aquesta sessió, Roc Padró (La paparola ecologista) i Eva Vilaseca (Espai Ambiental) abordaran les qüestions ecològiques i climàtiques des del municipalisme radical. Aquesta sessió oferirà una mirada a les estratègies per afrontar els desafiaments ambientals des d’una perspectiva socioeconòmica.

Dilluns 11 de març – Sessió 2: “Acció Socieconòmica Local: Estratègies i Exemples”

Aquesta sessió d’Ivan Miró (Ciutat invisible) se centrarà en les accions socioeconòmiques a nivell local, introduint el concepte de democràcia comunal a partir d’exemples pràctics i estratègies per a la relocalització de l’economia i la democratització de les cures, l’economia i l’administració pública. Amb l’objectiu d’aterrar discurs i pràctica al municipalisme l’acompanyarà Anna Lara (L’Eixida).

Dilluns 18 de març – Sessió 3: “Municipalisme Radical: Fonaments i Pràctiques”

Aquesta sessió introdueix el concepte de municipalisme radical, explorant com pot conduir a la transició ecosocial amb el focus en la participació directe. L’encarrregada serà la Laia Forné (la Idra) i Eudald Griera (L’Eixida) exposaran temes com el control dels recursos, els béns comuns, i la relació entre municipalisme i economia social i solidària (ESS).

Dilluns 8 d’abril – Sessió 4: “Reimaginant l’Espai Públic: Disseny Participatiu i Comunitari”

L’espai, en la disputa entre el capital i la vida esdevé un element central per la conseqüció de drets i la pràctica d’una territori cohesionat, democràtic i autoproduit per les persones que l’habiten. En aquesta sessió des de la cooperativa Pla Estel ens plantejaran de la teoria a la pràctica el paper dels entorns espaials i les experiències transformadores en l’abordatge d’aquesta disputa. 

Bloc 2. Límits, pràctiques i estratègies de futur de l’aposta municipalista

Dilluns 15 – Sessió 5: “Esquerdar els Límits: Creativitat en l’Acció Local”

Josep Maria Osuna (Ripollet) i Gala Pin (Barcelona) com a ponents, i l’acompanyament d’Adam Bonnin (Sabadell) , aquesta sessió es centrarà en l’ús de la creativitat per superar els límits tradicionals en la transformació local.

Dilluns 29 – Sessió 6: “Aplicació Pràctica: Implementar Canvis Reals i Tangibles”

En aquesta última sessió, liderada per Sergi Cot (Girona) i Susana Moreno (Capellades), es discutiran maneres concretes i accions pràctiques per implementar els aprenentatges del curs i generar un impacte positiu en l’àmbit local. Acompanyats per Bet Tena (L’Eixida) que introduirà alguns elements pràctics sobre les curs i la perspectiva de gènere en algunes eines municipals. 

Bloc 3. Experiències d’Euskal Herria (diumenge 24, dilluns 25 i dimarts 26 de març)

Amb l’experiència d’Hernani Burujabe (Hernani Sobirà) com a punta de llança, Euskal Herria és un laboratori molt interessant d’experiències municipalistes. Des de propostes d’impuls públic fins a projectes nascuts de l’autoorganització social o l’economia transformadora.